Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Mon Paris-Brest receptas ir svajonės išsipildymas
Prancūziški desertai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Mon Paris-Brest receptas ir svajonės išsipildymas

Konditerija pasirodė mano gyvenime pačiu netikėčiausiu metu. Nors nuo vaikystės visuomet turėjau vadinamąjį “sweet tooth” ir negalėdavau ramiai praeiti pro saldumynus, niekad nesiėmiau jų gamybos pati. Ir tik po besikartojančių skrandžio problemų ir atsisakymo visų pirktinių saldumynų (jei kam bus įdomu, šia istorija galėsiu pasidalinti kitame post’e), suradau kelią į maisto gamybą, kuri atnešė didžiulę meilę, džiaugsmą ir laukimą, kada kitą kartą vėl turėsiu progą užsiimti šiuo hobiu…

Tuo tarpu meilė Pranzūcijai atėjo iš močiutės pasakojimų vaikystėje. Akį traukianti architektūra, paprastas, bet toks prabanga dvelkiantis prancūzių stilius, nuostabi lyg muzika kalba ir patys skaniausi, burnoje tirpstantys, bet ir vieni iš sudėtingiausių desertų žemėje… Visa tai girdint, sugebėjau pamilti šią šalį.

Tad šioms dviems meilėms susijungus ir atradau kelią į prancūzų desertus, o šis – yra vienas mano mėgiamiausių. Pirmą kartą Paris-Brest’ą pagaminau močiutės 75-ajam jubiliejui, nes jos pasakojimuose apie metus praleistus Prancūzijoje, atgydavo ir prisiminimai apie šį ragautą gaminį, tad norėjosi ją pradžiuginti. Ir iš tiesų – ne tik močiutė, bet ir visi svečiai džiaugėsi, nes desertas tirpte ištirpo burnoje! 🙂

Na, dabar pristačius trumpą įžangą į Paris-Brest’ą, noriu pasidalinti iš pasakojimu apie vienos iš savo svajonių išsipildymu. Jau ne vienerius metus buvau Beatos virtuvės sekėja ir norėjau kada nors sudalyvauti šioje laidoje. Įdomu ir tai, kad prieš metus tai ganėtinai gerai vizualizuodavau savo galvoje, ir štai – šių metų gegužės mėnesį sulaukiau pakvietimo parodyti, kaip gaminu šį desertą! Žinoma, šokinėjau iš laimės, bet kartu ir jaudinausi. Ačiū Dievui, viskas praėjo puikiai, o dabar jau galite ir jūs pamatyti rezultatą. Jeigu praleidote laidą, įsijunkite LRT mediateką! Šia trumpa istorija norėjau tik parodyti, kad iš tiesų svajonės gali išsipildyti, tik reikia jų siekti, pasistengti aiškiai vizualizuoti jas savo galvoje, įdėti darbo, pasitikėti savimi ir nebijoti, pasitaikius progai, parodyti savęs!

Na, o dabar pereikime prie deserto recepto, kurį šiek tiek adaptavau, iš rastų internete. 🙂

Praliné – riešutų masės kremas

Visuomet pradedu nuo jos, nes ji užima daugiausiai laiko ir ją galima pasigaminti kelios dienos prieš gaminant patį kepinį. Pasidarau šios masės truputį daugiau, o likutį naudoju kitiems pyragams ar ledų gamybai.

Šiam skanumynui reikės:

  • 150 gramų migdolų
  • 150 gramų lazdyno riešutų
  • 375 gramų cukraus pudros (jei neturite, galima naudoti ir cukrų, tiesiog su cukraus pudra karamelė greičiau pasigamina)
  • 60 gramų vandens
  • Žiupsnio druskos

Žingsniai:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių ir joje 10 minučių pakepiname riešutus. Iš pakepintų riešutus atrinkti lazdyno ir nutrinti jų luobelę.
  2. Tuomet į puodą supilti cukrų/cukraus pudrą ir vandenį. Kaitinti ant ugnies, kol cukrus ištirps ir pavirs karamele, tačiau nelaukti, kol ji paruduos. Įdėti žiupsnį druskos ir išmaišyti.
  3. Tuomet nieko nelaukiant įdėti riešutus, išmaišyti tam, kad jie gerai pasidengtų karamele, ir išjungti ugnį.
  4. Tada tolygiai paskleisti karamelizuotus riešutus ant silikoninio kilimėlio ar kepimo popieriaus ir palaukti, kol jie atauš, o karamelė sukietės.
  5. Tada sulaužyti karamelizuotus riešutus gabalais (nereikia labai mažais), pasilikti truputį jų vėlesniam laikui, o visus likusius suberti į maisto smulkintuvą.
  6. Tuomet ilgai ilgai viską malti, kol gausime skystą karamelizuotą riešutų masę be likusių riešutų gabaliukų. Konsistencija panaši į skysto riešutų sviesto. Pats malimo laikas priklauso nuo smulkintuvo galingumo.
  7. Jei masę darome dieną prieš gamindami Paris Brest – supilame ją į indelį ir įdedame į šaldytuvą.

Pâte à Choux tešla:

Tai plikyta tešla. Jai reikės:

  • 150 gramų vandens
  • 150 gramų pieno
  • 150 gramų sviesto
  • 2-3 gramų druskos
  • 10-15 gramų cukraus
  • 175 gramų miltų
  • 4-5 kiaušinių
  • Cukraus pudros, migdolų plokštelių ir kiaušinio aptepimui

Žingsniai:

  1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Į puodą supilame vandenį ir pieną, įdedame kubeliais pjaustytą sviestą, įberiame druską bei cukrų ir kaitiname, kol užvirs.
  3. Tuomet nukeliame puodą nuo ugnies ir supilame miltus.
  4. Dedame puodą ant vidutinės ugnies ir su medine mentele ar šaukštu maišome tešlą, kol ji atlips nuo puodo sienelių.
  5. Tuomet išjungiame ugnį, o tešlą dedame į virtuvinį kombainą su specialiu antgaliu arba į puodą ir maišome su rankiniu elektriniu plaktuvu, kol tešla truputuką atšals ir išeis garai (porą minučių). BŪTINA ją pamaišyti ir leisti atvėsti, nes kitaip visi įmušami kiaušiniai tiesiog „išvirs“ tešloje.
  6. Po vieną įmušame kiaušinius. Tešla turi tapti vienalytė ir blizgėti, tačiau jokiu būdu nebūti skysta. Penktąjį kiaušinį įmušame tik tuo atveju, jeigu matome, kad jo reikia (priklauso nuo to, kokio dydžio kaušiniai bei kokia temperatūra ir drėgmė tuo metu virtuvėje).
  7. Ant kepimo popieriaus pieštuku nusipiešiame vieną didelį (apie 28 cm.) žiedą.
  8. Tešlą sudedame į konditerinį maišelį su pritvirtintu konditeriniu antgaliu. Tuomet aplink nusipiešta žiedą suformuojame vieną sluoksnį, šalia jo kitą ir tuomet dar vieną ant jųdviejų viršaus.
  9. Ant kito kepimo popieriaus išspausti truputį mažesnio skersmens žiedą – jis bus reikalingas Paris Brest‘o sutvirtinimui.
  10. Didįjį žiedą aptepti kiaušinio plakiniu, gausiai apibarstyti migdolų riekelėmis ir cukraus pudra.
  11. Dėti kepti Paris Brest‘o žiedus į orkaitę apie 40 minučių. JOKIU BŪDU nevarstyti durelių, gaminiui kepant, nes tešla tiesiog „nusileis“ ir viską reikės daryti iš naujo.
  12. Iškepusius žiedus palikti atvėsti. Vėliau didįjį perpjauti išilgai.

Praline kremas

Šiam receptui naudojama daug įvairių kremų variacijų: galima daryti šokoladinį, su karamele, grietinėle arba plikytu kremu. Man labiausiai patinka kremas su karamele, kava ir grietinėle.

Reikės:

  • 650 gramų šaltos grietinėlės
  • 2 pakelių grietinėlės standiklių
  • 4-5 šaukštai (15ml) cukraus pudros
  • 170 gramų sūdytos naminės karamelės padažo
  • 300 gramų Praliné riešutų masės
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 šaukštas (15ml) tirpios kavos – jei valgo vaikai, galima ir nedėti
  • Šalto vandens/ledukų

Žingsniai:

  1. Šaltą vandenį arba ledukus supilame į gilų indą. Ant jo statome kitą indą, į kurį supilame šaltą grietinėlę – tokiu būdu ji išsiplaks greičiau.
  2. Išplakame grietinėlę iki putų ir supilame standiklius. Tuomet plakame, kol ji tampa ganėtinai standi ir supilame cukraus pudrą.
  3. Trumpai paplakame ir supilame naminį karamelės padažą. Kartu įberiame žiupsnelį druskos. Trumpai išplakame. PASTABA – jei naudojate naminį karamelės padažą, jis greičiausiai stovėjo šaldytuve. Tokiu atveju jį reikia pašildyti ir palaukti, kol visai atvės iki kambario temperatūros. Jokiu būdu nedėti šalto, nes karamelė gerai neįsimaišys ir šilto – ištirps grietinėlė.
  4. Galiausiai supilame Praliné riešutų masę ir kavą. Išplakame tik kol viskas išsimaišys. SVARBIAUSIA – neperplakti grietinėlės, nes kremas nesilaikys ir bus per skystas. Jau geriau trumpiau paplakti ir tiesiog išmaišyti mentele, nei perplakti.
  5. Kremą sudedame į konditerinį maišelį su antgaliu.

Surinkimas

  1. Ant didžiojo perpjauto žiedo apatinės dalies išspaudžiame kremą, piešdami aštuoniukes.
  2. Ant viršaus apibarstome pasiliktu griliažu, kurį prieš tai reikėtų susmulkinti mažesniais gabaliukais (bet nepadaryti miltų).
  3. Ant kremo dedame mažesnį žiedą.
  4. Ant jo išspaudžiame, vėlgi piešdami aštuoniukes, likusį kremą.
  5. Vėl gausiai apibarstome griliažu.
  6. LABAI atsargiai užkeliame didįjį perpjautą žiedą.
  7. Paris Brest‘ą dedame į šaldytuvą nakčiai. Iš tiesų būtų galima valgyti ir iš karto, tačiau ilgiau pastovėjus tešla nesudrėksta, bet kaip gaminys tampa dar skanesnis.
  8. Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *