Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Marcipaninė pynė su džiovintomis uogomis
Bandelės ir spurgos,  Duona,  Pusryčiai,  Receptai,  Saldumynai

Marcipaninė pynė su džiovintomis uogomis

Naujų metų pažadai man visuomet atrodė truputį naivūs ir beprasmiai. Iš vienos pusės užsikrauni ant pečių didžiulę naštą visiems metams. Na, o jei dar gruodžio pabaigoje pasirodo, kad neištęsėjai nieko, ką buvai užsibrėžęs, ateina nusivylimas. Iš kitos – tam, jog kažką pradėtum ar pasikeistum nereikia dėti vilčių į naujuosius metus, mėnesio pradžią ar pirmadienius – lengviau nuo to nepasidarys, o papildomos stiprybės taip pat neatsiras. Naujos pradžios ne tik, kad gali, bet ir turėtų ateiti tada, kai pats esi tam pasiruošęs ir pribrendęs – tik tokiu atveju užsibrėžti tikslai bus įvykdyti.

Visgi, metų pabaigoje visad nusistatau, kokių norėčiau kitų metų. Tai ne koks vienas išsikeltas tikslas ar beatodairiški pažadai, o greičiau abstrakti idėja, kuria norėčiau gyventi ateinančius metus. Taip nededu perdaug vilčių, kad gyvenimas taps tobulas ar kad staigiai pavirsiu kažkuo, kuo galbūt giliai širdyje net nenoriu būti, ir nejaučiu nusivylimo, matant, kad kažkas nevyksta taip, kaip vizualizavau. Visgi kartu ta išsikelta abstrakti idėja padeda nepamesti to, ko noriu iš savo gyvenimo…

Na, o ta proga, jog tikiu balansu ir nesu išsikėlusi tikslo pradėti sportuoti kiekvieną dieną ar valgyti tik sveikai, dalinuosi nerealios marcipaninės pynės receptu. Ji puikiai tinka tiems ilgiems, šaltiems savaitgalio rytams, kai norisi ko ypatingo ir saldaus!

Porcijos: viena didelė pynė

Gaminimo laikas: 20-30 minučių gaminimo + pusantros valandos tešlos pakilimui + 30 minučių kepimui

Tešlai reikės:

  • 24 gramų “gyvų” mielių
  • 50 gramų + 1 valgomojo šaukšto cukraus
  • 250 mililitrų šilto pieno
  • 1 kiaušinio
  • 1 trynio
  • 80 gramų sviesto
  • 500 gramų miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

  • 300 gramų marcipano
  • 1 kiaušinio
  • 50 gramų cukraus
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės esencijos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio migdolų esencijos
  • pusės citrinos ar apelsino tarkuotos žievelės
  • 80 gramų sviesto
  • 160 gramų įvairių džiovintų uogų ar riešutų

Eiga:

  1. Dubenėlyje ištrinkite mieles su šaukštu cukraus. Tuomet užpilkite šiltu pienu ir palikite šiltoje vietoje apie 15 minučių, kad suputotų.
  2. Į didelį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų, cinamoną ir viską išmaišykite. Miltų viduryje padarykite skylutę ir supilkite suputojusių mielių ir pieno mišinį. Išmaišykite.
  3. Ištirpinkite sviestą. Į tešlą įpilkite sviestą, įmuškite kiaušinį ir sudėkite kiaušinio trynį. Viską išmaišykite ir išminkykite elastingą tešlą.
  4. Švarų dubenį patepkite sviestu ar aliejumi. Į jį įdėkite paruoštą tešlą, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje valandai. Per šį laiką tešla turi pakilti.
  5. Kol tešla kyla, pasigaminkite įdarą. Dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Ištirpinkite sviestą ir atidėkite į šalį.
  6. Į maisto smulkintuvą sudėkite marcipaną, tarkuotą citrinos ar apelsino žeivelę, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ir migdolų esencijas ir viską sumalkite.
  7. Švarų darbastalį gausiai pabarstykite miltais. Išimkite tešlą ir iškočiokite stačiakampį – apie 40x70cm ilgio. Konditeriniu teptuku nuvalykite miltus ir paskirstykite 2/3 tirpinto sviesto. Tuomet kuo lygiau paskirstykite pasiruoštą marcipaną – tik palikite maždaug 2-3 centimetrus iš šonų. Viršų pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu ir džiovintomis uogomis ar riešutais. Pradedant ilgąja kraštine, suvyniokite tešlą į volelį/ritinį.
  8. Pasiruoštą tešlą perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tuomet palikdami kelis centimetrus viršuje, perpjaukite tešlą išilgai per vidurį. Gautas dvi dalis supinkite ir susukite taip, kad pasidarytų apvali pynė. Viršų aptepkite likusiu sviestu ir palikite tešlą 30 minučių pakilti.
  9. Pynę kepkite 25-30 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Ištraukus leiskite pilnai atvėsti, tuomet perkelkite į lėkštę ir apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *