Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Avietinis tortas su špinatų biskvitu
Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Avietinis tortas su špinatų biskvitu

Desertų, kaip ir vasaros savaitgalių, tiesiog negali būti per daug. Būtent todėl, kol skaniausios uogos dar vis sirpsta ir vilioja savo kvapais sodų lysvėse, raginu išsikepti ir pasimėgauti ypatingu tortu! Jo sluoksniuose tobulai sugula špinatų ir bazilikų biskvitas, lengvos rūgštelės suteikiantis braškių confit, burnoje tirpstantis aviečių kremas, gardintas graikišku jogurtu, ir švelnus it pūkelis baltojo šokolado kremas. Šis desertas tiesiog nepriekaištingai vasariškas ir nuostabus!

Baltojo šokolado kremą galima pasiruošti viena diena prieš sluoksniuojant tortą. Tik svarbu kremą laikyti šaldytuve, sandariai uždaromame indelyje. 

Taip pat anksčiau išsikepti galite ir špinatų bei bazilikų biskvitą. Tik svarbu biskvitui atvėsus iki kambario temperatūros, suvynioti jį į maistinę plėvelę ir palikti kambario temperatūroje tam, kad jis neišsausėtų bei neprarastų savo minkštumo. 

Pats svarbiausias žingsnis – sluoksniuojant tortą, turėkite kantrybės. Kiekvienam sluoksniui leiskite sustingti atskirai, vis įdedant į šaldytuvą valandai. Galiausiai, jau pilnai susluoksniuotam tortui, šaldytuve leiskite pastovėti pernakt – tai visi sluoksniai susilies į visumą ir suformuos tobulą desertą. Na, o jau kitą dieną desertą galite pjauti, vaišinti svečius ir mėgautis nuostabiai derančia harmonija. 

Nors gaminant šį desertą, teks praleisti prie jo šiek tiek laiko, tačiau jis tikrai to vertas. Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!

 

AVIETINIAM TORTUI REIKĖS:

Špinatų biskvitams reikės:
100 g špinatų
15 g baziliko lapelių (nebūtina)
82 g rapsų arba saulėgrąžų aliejaus
65 g kiaušinių
95 g cukraus
20 g citrinos sulčių
1 citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos)
1 a.š. vanilės ekstrakto
125 g miltų
7 g kepimo miltelių
¼ a.š. druskos

Braškiniam confit sluoksniui reikės:
250 g braškių (tinka ir šaldytos atitirpintos)
50 g cukraus
2 v.š. citrinos sulčių
15 g kukurūzų krakmolo
8 g želatinos lapelių (žr. patarimus apačioje)

Avietiniam graikiško jogurto kremui reikės:
4 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
200 g aviečių
110 g cukraus
40 ml citrinų sulčių
1 citrinos žievelės (smulkiai tarkuotos)
1 a.š. vanilės ekstrakto
100 g riebaus graikiško jogurto
275 g 35% riebumo grietinėlės
saujelės šviežių aviečių (tortą jau sluoksniuojant)

Baltojo šokolado kremui reikės:
400 g 35% grietinėlės
125 g baltojo šokolado
1 citrinos smulkiai tarkuotos žievelės
15 ml citrinos sulčių
15 ml vanilės ekstrakto
5 g želatinos lapelių

Papuošimams reikės:
Šviežių aviečių
Šviežių braškių
Šaltyje džiovintų aviečių
 

Pradedam!

  1. Pasigaminkite baltojo šokolado kremą. Pasiruoškite visus ingredientus. 
  1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. 
  1. Į puodą supilkite pusę kiekio (250 gramų) grietinėlės. Ją pakaitinkite, kol pasirodys pirmieji burbuliukai. 
  1. Į gilesnį dubenėlį sudėkite baltąjį šokoladą. Supilkite karštą grietinėlę ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet masę sutrinkite elektriniu blenderiu.
  1. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir rankiniu blenderiu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos.
  1. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis, vanilės ekstraktą ir likusią grietinėlę. Elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos. 
  1. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms (galite laikyti ir per naktį). Sustingusį kremą elektriniu plakikliu išplakite iki purumo. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.
  1. Išsikepkite biskvitą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20 minučių ant darbastalio.  
  1. Į dubenį supilkite kiaušinius, suberkite cukrų ir vanilę. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios, gelsvos masės – tai užtruks apie 6-8  minutes.  
  1. Į aukštą indą sudėkite špinatus, baziliko lapelius, citrinos žievelę ir supilkite citrinos sultis. Viską sutrinkite blenderiu iki vientisos konsistencijos.   
  1. Gautą žalią masę supilkite į kiaušinių plakinį ir išmaišykite silikonine mentele arba trumpai paplakite – tai užtruks apie vieną minutę. Svarbiausia masės neperplakti, kad nesukristų jos purumas.  
  1. Į tešlą suberkite miltus, druską bei kepimo miltelius ir dar kartą išplakite. Elektriniu plaktuvu plakite tik iki vientisos konsistencijos – užtruksite apie minutę. Svarbu neperplakti tešlos, kad ji išlaikytų savo purumą. 
  1. Tešlą supilkite į 18-20 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą arba konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą (kaip aš) – jį padėkite ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių. Į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą.
  1. Iškepkite biskvitus. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 20-25 minutes. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). 
  1. Paruoškite braškinį confit.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 
  1. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti.  
  1. Braškes suberkite į aukštesnį indą ir blenderiu susmulkinkite iki vientisos konsistencijos.  
  1. Sutrintas braškes supilkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.  
  1. Puodą su braškėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Kartas nuo karto pamaišant pavirkite ant nedidelės kaitros apie 5-6 minutes. 
  1. Į gautą braškinę masę sudėkite krakmolą, išmaišykite ir nuolat maišant dar pakaitinkite apie 1-2 minutes.
  1. Į dar karštą braškinę masę sudėkite išbrinkusią želatiną ir iš karto gerai išmaišykite. Braškių confit palikite kambario temperatūroje.
  1. Pasiruošite avietininį kremą. Pasiruoškite ingredientus.
  1. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 
  1. Į puodą suberkite avietes, cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite. 
  1. Puodą su avietėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes. Gautą braškinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir permalkite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. 
  1. Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. Atvėsinkite avietinę masę iki 24 laipsnių temperatūros
  1. Į atvėsusią avietinę masę per kelis kartus sudėkite graikišką jogurtą, po kiekvieno gerai išmaišant. 
  1. Šaltą grietinėlę supilkite į švarų dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standumo. 
  1. Per kelis kartus įmaišykite avietinę masę į grietinėlę, po kiekvieno gerai išmaišant. 
  1. Torto surinkimas. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių ar nelygumu, juos nupjaukite aštriu peiliu. 
  1. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite konditerinį žiedą, apjuoskite jį acetato juosta ir įdėkite biskvitą. 
  1. Ant biskvito supilkite braškių confit ir įdėkite į šaldytuvą valandai.
  1. Braškių confit sustingus, sudėkite pusę avietinio kremą. Tuomet išdėliokite šviežias avietes ir sudėkite likusį avietinį kremą. Tortą vėl perkelkite į šaldytuvą valandai. 
  1. Galiausiai ant avietinio kremo sudėkite baltojo šokolado kremą. Viršų nulyginkite mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt. 
  1. Kitą dieną išimkite sustingusį tortą iš šaldytuvo. Atsargiai nuimkite konditerinį žiedą, o vėliau ir acetatinę juostą. Tortą papuoškite šviežiomis bei šaltyje džiovintomis avietėmis ir braškėmis. Tortą iki patiekimo laikykite šaldytuve ir suvalgykite per 3-4 dienas.  
  1. Skanaus!



PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI

Želatina. Geriausia šiam tortui naudoti želatiną lapeliais – ji būna geresnės kokybės ir jos reikia mažiau tam, kad pasiektumėte tą patį rezultatą. Tokios želatinos rasite bet kurioje konditerinių prekių parduotuvėje ir didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Nepamirškite, kad prieš naudojant želatiną, būtina ją išbrinkinti vandenyje.

Špinatų biskvitas 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20 minučių ant darbastalio.

Špinatai ir bazilikas. Tiek špinatus, tiek ir bazilikus naudokite tik šviežius. Jei baziliko nemėgstate, galite jo nenaudoti.

Kiaušiniai. Kiaušinius galite naudoti bet kokio dydžio. Tam, kad pasvertumėte tinkamą kiekį, įmuškite du kiaušinius į stiklinę, juos lengvai išplakite šakute, ir pasverkite tiek, kiek reikia receptui. 

Kiaušinių plakimas. Labai svarbu kiaušinius su cukrumi išplakti teisingai, nes tai suteiks purumo tešlai. Kiaušinius su cukrumi plakite didžiausiu galingumu apie 5-8 minutes, kol masė taps gelsva, o jos tūris patribugės.

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Supylus špinatų plakinį plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Subėrus miltus, kepimo miltelius ir druską, vėl plakite apie minutę. Tai reikalinga tam, kad tešla išlaikytų savo purumą. 

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 18-20 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą – jį padėkite ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą.

Braškinis confit 

Trinimas. Braškių confit gaminimą pradėkite nuo braškių susmulkinimo iki vientisos konsistencijos. Tam naudokite rankinį blenderį. 

Virimas. Confit virkite nedideliame, atidengtame puode ant nedidelės kaitros. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas – apie 5-6 minutės. Braškių masei sutirštėjus sudėkite krakmolą, išmaišykite ir dar, nuolat maišant,  pakaitinkite 1-2 minutes.

Želatinos įmaišymas. Kol braškių confit dar karšta, sudėkite išbrinkintą želatiną ir greitai išmaišykite.

Vėsinimas. Braškių confit, prieš sluoksniuojant tortą, atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Avietinis graikiško jogurto kremas 

Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite aviečių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad aviečių masė nepridegtų. Virimo laikas – apie 8 minutės.  

Smulkinimas. Išvirusią aviečių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite – tik tuomet dėkite želatiną.

Atvėsinimas. Sudėjus želatiną, palikite aviečių masę atšalti iki 24 laipsnių šilumos, tik tuomet įmaišykite likusius ingredientus.

Įmaišymas. Riebų graikišką jogurtą ir išplaktą grietinėlę į aviečių masę įmaišykite per kelis kartus. 

Kremo laikymas. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

Baltojo šokolado kremas. 

Laiko planavimas. Baltojo šokolado kremą pradėkite ruošti dieną prieš surenkant tortą, nes jam reikės laiko sustingti. 

Grietinėlės temperatūra. Ruošiant baltojo šokolado kremą neperkaitinkite grietinėlės – kai pasirodo pirmieji burbuliukai, kaitrą išjunkite, o grietinėlę iš karto užpilkite ant baltojo šokolado.

Citrinos. Kadangi citrinos žievelė naudojama kremui, geriausia rinktis ekologiškas citrinas. Citriną gerai nuplaukite, žievelę sutarkuokite smulkiai. 

Plakimas. Sustingusį baltojo šokolado kremą išplakite iki purumo. Visgi plakite atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės.

Torto surinkimas. 

Konditerinis žiedas ir acetatinė juosta. Kadangi tortas gaunasi pakankamai aukštas, torto surinkimui geriausia naudoti konditerį žiedą. Acetatinė juosta reikalinga lygių sluoksnių suformavimui.  Ją galite nusipirkti konditerinių prekių parduotuvėje. Ją taip pat pirkite platesnę, kad uždengtų visus torto sluoksnius. Prieš šorto surinkimą konditerinį žiedą padėkite ant lygios lėkštės ir iš vidaus uždenkite acetatine juosta. Ją pritvirtinti viršuje galite su sąvaržėle arba segtuku. 

Torto sluoksniavimas. Pirmiausia į konditeirnį žiedą įdėkite biskvitą ir paskleiskite braškių confit. Tuomet tortą atsargiai perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite valandą. Kai confit sustingsta, sudėkite aviečių kremą ir vėl šaldykite valandą. Galiausiai sudėkite baltojo šokolado kremą ir tortą šaltyvue laikykite pernakt. 

Šaldymo laikas. Tortą šaldymo kameroje laikykite bent 8 valandas, o geriausia – pernakt.

Torto papuošimas. Kitą dieną atsargiai nuimkite konditerinį žiedą ir acetatinę juostą. Torto viršų papuoškite šviežiomis bei šaltyje džiovintomis avietėmis bei braškėmis. 

Torto laikymas. Tortą iki patiekimo laikykite šaldytuve. Suvalgykite per 3-4 dienas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *