Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Galette De Rois
Prancūziški desertai,  Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Galette De Rois

Galette De Rois (lietuviškai – karalių pyragas) – tai klasikinis prancūziškas desertas, valgomas Trijų Karalių dieną. Sukurtas dar XIV amžiuje, šis kepinys tradiciškai pažymi šventinio laikotarpio pabaigą ir naujųjų metų pradžią. Sausio mėnesį šį desertą galite rasti visose Prancūzijos kepyklėlėse ir net maisto parduotuvėse. Šio deserto patiekimas taip pat ne paprastas, o turintis savą ,,protokolą”. Visų pirma, šio pyrago valgyti dažniausiai susirenka visa šeima ar draugai. Tuomet, kol pyragas pjaustomas, jaunausias būrio narys, dažniausiai vaikas, palenda po stalu ir nurodo, kuris gabaliukas kuriam svečiui turėtų atitekti. Kiekviename Galette De Rois pyrage galima rasti féve – tradiciškai tai būdavo pupelė, bet šiais laikais dažniau naudojama Jėzaus figūrėlė. Tas, kuris savo gabaliuke randa šią dovanėlę, tradiciškai tampa dienos karaliumi ar karaliene, dėvi popierinę karūną ir yra lepinamas visų susirinkusių. 

Nors Lietuvoje Galette De Rois pyragas ir su juo susijusios tradicijos nėra paplitusios, tačiau visad galima pradėti naujas, smagias tradicijas savo šeimoje, ypač žinant, koks skanus šis pyragas yra. Galette De Rois – tai sluoksniuotos tešlos kepinys, kurio viduje galima rasti riešutų frangipane kremą. Tradiciškai naudojami migdolai – būtent šie riešutai ir yra nurodyti recepte, tačiau norint, galite rinktis ir kitus mėgstamus riešutus. Taip pat ir su priedais – pyragą galite rinktis gardinti apelsinų džemu, pralinė, šokoladu ir daug kitų variantų. Kadangi pyrago pagrindą sudaro sluoksniuota tešla, kepinys bus skaniausias, jei ją pasigaminsite patys, tačiau taupant laiką, galite rinktis ir parduotuvėje pirktą. Visgi tuomet svarbu paskaityti etiketę ir pirkti sviesto pagrindu pagamintą sluoksniuotą tešlą – taip gausite trapesnį, sviestiškesnį ir burnoje tirpstantį pyragą.

Dar vienas Galette De Rois išskirtinumas – išraižymai pyrago viršuje. Šįkart aš pasirinkau labai paprastas juosteles einančias nuo pyrago centro į išorę, tačiau jūs galite rasti įvairiausių dizainų internete – tereikia gyslelės meninių sugebėjimų juos atkurti. Svarbu paminėti ir tai, kad pyragas skaniausias patiektas dar šiltas. Na, o kad Galette De Rois pagaminti būtų dar lengviau, paruošiau ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis pyragas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. 



GALETTE DE ROIS REIKĖS:
pagaminsite 23-25 cm skersmens pyragą

Tešlai reikės:

500-550 g naminės arba parduotuvėje pirktos sviesto pagrindo sluoksniuotos tešlos

Mažos saujelės miltų

Migdoliniam frangipane kremui reikės:

125 g maltų migdolų/migdolų miltų
30 g miltų
100 g cukraus pudros
100 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių
1 v.š. brendžio/amaretto
1 a.š cinamono
¼ a.š. druskos
1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės/ 1 a.š. vanilės ekstrakto/ 1 a.š. tirpios kavos (pasirinktinai)

Papildomai įdarui reikės (nebūtina):
100 g migdolų pralinė kremo arba migdolų riešutų sviesto
50 g juodo šokolado ,,sagučių”/smulkinto šokolado
ARBA galite rinktis
100 g apelsinų džemo
45 g apelsinų cukatų

Tešlos sulipinimui:

šiek tiek šalto vandens

Kiaušinio plakiniui reikės:
2 kiaušinių trynių
15 ml pieno
1 a.š. rudojo cukraus

Viršui reikės:
30 ml klevų arba auksinio sirupo
šiek tiek cukraus pudros

Pradedam!

  1. Pasigaminkite migdolų frangipane. Iš pradžių pasiruoškite visus ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 
  1. Migdolų miltus kartu su kvietiniais miltais suberkite į keptuvę ir nuolat maišydami kaitinkite ant mažos kaitros apie 5-7 minutes. Abiejų rūšių miltai turėtų šiek tiek patamsėti bei skaniai pakvipti kepintais riešutais. Miltus suberkite į dubenėlį ir palikite pilnai atvėsti.
  1. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo – tai truks apie 5 minutes. 
  1. Į sviestą suberkite cukraus pudrą ir druską ir vėl gerai išplakite iki purios, vientisos masės – tai truks apie 3 minutes.
  1. Įmušikite kiaušinius, supilkite alkoholį, suberkite cinamoną ir vėl gerai išplakite. Svarbu masės neperplakti – plakite tik iki vientisos konsistencijos. Jei pasirinkote papildomus priedus (apelsino žievelę, kavą, vanilę), juos taip pat įdėkite kartu su prieš tai išvardintais ingredientais. 
  1. Galiausiai suberkite abiejų rūšių miltus ir vėl išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite trumpai, tik kol neliks sausų miltų. Svarbu neperplakti kremo, jog jis išlaikytų savo purumą. Išplakus, kremą išmaišykite silikonine mentele, nes kartais mikseris nepasiekia dubens dugno. 
  1. Pasiruoškite papildomus ingredientus. Šiame recepte naudojama migdolų pralinė ir juodasis šokoladas. Migdolų pralinė arba migdolų riešutų sviestą sudėkite į konditerinį silikoninį maišelį. Prakirpkite silikoninio maišelio galą. Šokoladą susmulkinkite arba rinkitės šokolado ,,sagutes”.
    Taip pat, vietos juodojo šokolado ir pralinė, galite rinktis apelsininę versiją – apelsinų džemą sudėkite į konditerinį silikoninį maišelį, o apelsinų cukatus pasmulkinkite iki nedidelių gabaliukų.
  1. Pasiruoškite sluoksniuotą tešlą. Sluoksniuota tešla turėtų būti kambario temperatūros, tad vakarą, prieš gamindami pyragą, perkelkite sluoksniuotą tešlą iš šaldymo kameros į šaldytuvą.
    Iš sluoksniuotos tešlos reikės išsipjauti du vienodo  storio apskritimus, tad jei sluoksniuota tešla nėra atskirta į kelis lakštus, ją padalinkite į dvi lygias dalis. 
  1. Darbastalį lengvai pabarstykite miltais. Padėkite vieną sluoksniuotos tešlos dalį ir lengvai apibarstykite miltais. Iš sluoksniuotos iškočiokite tokį stačiakampį, jog pavyktų išpjauti 23-25 cm skersmens apskritimą. Nuo tešlos konditeriniu teptuku nuvalykite visus miltus. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi. 
  1. Ant didelės lėkštės patieskite kepimo popieriaus lakštą ir perkelkite vieną sluoksniuots tešlos apskritimą.
  1. Migdolinį kremą sudėkite į silikoninį konditerinį maišelį su pridėtu 1 cm skersmens apvaliu konditeriniu antgaliu.
  1. Paliekant vieną centimetrą nuo krašto išspauskite migdolinį kremą ant pirmo sluoksniuotos tešlos lakšto. 
  1. Ant migdolinio kremo išspauskite pralinė/riešutų sviestą arba apelsinų džemą, jei rinkotės naudoti jį. Viršų apibarstykite šokoladu arba cukatais, jei rinkotės juos.
  1. Naudodami konditerinį teptuką, atsargiai aptepkite pirmojo sluoksniuotos tešlos lakšto kraštus, kuriuos palikote be kremo. 
  1. Ant viršaus uždėkite antrąjį lakštą ir lengvai prispauskite kraštus, tam, kad jie priliptų. 
  1. Pyrag1 uždenkite kepimo popieriaus lakštu ir uždėkite dar vieną didelę lėkštę. Atsargiai pakelkite apatinę lėkštę ir laikydami vieną ranką ant viršutinės, kitą ant apatinės, apverskite pyragą – apatinė pyrago dalis (su migdoliniu kremu) turėtų būti viršuje, o viršutinė (su pralinė ir šokoladu/apelsininiu džemu ir cukatais) apačioje. 
  1. Nuimkite viršutinę lėkštę ir kepimo popieriaus lakštą. 
  1. Pasiruoškite kiaušinio plakinį. Pasiruoškite ingredientus. 
  1.  Į dubenėlį sudėkite kiaušinių trynius, supilkite pieną ir suberkite cukrų. Konditerine šluotele išplakite iki vientisos masės. 
  1. Naudodami konditerinę šluotelę, kiaušinio plakiniu aptepkite pyrago viršų. 
  1. Pyragą uždenkite kepimo popieriaus lakštu ir apvyniokite maistine plėvele. Pyragą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt. Likusį kiaušinio plakinį supilkite į nedidelį indelį su sandariu dangteliu. Jį taip pat perkelkite į šaldytuvą. 
  1. Kitą dieną išimkite pyragą iš šaldytuvo. Nuimkite maistinę plėvelę ir viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Atsargiai, laikydami apatinio kepimo popieriaus lakšto šonus, perkelkite pyragą ant kepimo skardos. 
  1.  Šis žingsnis nebūtinas, bet tai užtikrins gražesnį pyragą. Jei turite, paimkite kepimo formą su grioveliais šonuose. Ją naudokite kaip sausainių formelę ir uždėję ant pyrago, spustelėkite, kad gautumėte gražius šonus. Tešlos likutį nuimkite. bet svarbu – naudoti panašaus dydžio kepimo formą, tad jei rinkotės daryti 25 cm skersmens pyragą, nenaudokite 21 cm skersmens kepimo formos, nes tai nupjaus sulipintus šonus. 
  1. Pyragą aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu. 
  1. Pyrago viduryje, naudodami medinį pagaliuką, padarykite skylutę. Aštriu peiliuku lengvai išpjaukite norimą raštą – šįkart pasirinkau juosteles einančias nuo vidurio į šonus. 

25. Pyrago kepimas. Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjeliu), vidurinėje lentynoje, 42-47 minutes – tikslus laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Pyragas turi iškilti ir gražiai pagelsti. Jei matote, kad pyrags per greitai tamsėja, apdenkite jį folija ir kepkite toliau.

  1. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti 10 minučių ir perkelkite ant lėkštės. Pyrago viršų ir šonus aptepkite klevų arba auksiniu sirupu. Viršų galite apibarstyti ir cukraus pudra. 

Galette De Rois pyragas skaniausias pirmąją dieną. Iki patiekimo pyragą laikykite kambario temperatūroje.


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD GALETTE DE ROIS  PAVYKTŲ TOBULAI

Sluoksniuota tešla

Sluoksniuotą tešlą galite tiek gaminti patys, tiek ir rinktis pirkti ją parduotuvėje. Žinoma, skonis skirsis. Namuose gaminta sluoksniuota tešla bus aukštesnės kokybės, trapesnė ir labiau tirpstanti burnoje. Tačiau neturint daug laiko, tikrai galite sluoksniuotą tešlą nusipirkti ir maisto prekių parduotuvėje. Tokiu atveju rekomenduočiau rinktis sviesto pagrindu pagamintą sluoksniuotą tešlą – ji bus geresnės kokybės ir skonio. 

Naudojama sluoksniuota tešla turėtų būti kambario temperatūros, tad vakarą, prieš gamindami pyragą, perkelkite sluoksniuotą tešlą iš šaldymo kameros į šaldytuvą. 

Iš sluoksniuotos tešlos reikės išsipjauti du vienodo  storio apskritimus, tad jei sluoksniuota tešla nėra atskirta į kelis lakštus, ją padalinkite į dvi lygias dalis. 

Migdolinis frangipane kremas

Migdolų miltai.  Šiam receptui galite rinktis tiek migdolų miltus, tiek susimalti migdolus patys. Visgi, migdolų miltus kartu su kvietiniais miltais būtinai pakepinkite keptuvėje 5-7 minutes – tai suteiks kremui gilesnio skonio. 

Sviestas. Būtinai naudokite kokybišką, 82% riebumo sviestą. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo – tai truks apie 5 minutes. Netrumpinkite šio laiko – sviesto purumas suteiks purumo ir kremui.

Kitų ingredientų įmaišymas. Į gerai išplaktą sviestą subėrus cukraus pudrą ir druską vėl gerai išplakite – tai truks apie 3 minutes. Į kremą įmaišant likusius ingredientus, ilgai nebeplakite – tik apie 1 minutę tam, kad kremas nesukristų. Išplakus, kremą išmaišykite silikonine mentele, nes kartais mikseris nepasiekia dubens dugno.

Be išvardintų būtinų ingredientų kremui, galite rinktis ir papildomus, tokius kaip – vanilės ekstraktas, apelsinos žievelė, tirpi kava.

Silikoninis maišelis ir antgalis. Migdolinį kremą sudėkite į silikoninį konditerinį maišelį su pridėtu 1 cm skersmens apvaliu konditeriniu antgaliu. Tai leis tolygiai paskleisti kremą.

Papildomi ingredientai

Pateiktame recepte naudojama migdolų pralinė ir juodasis šokoladas. Vietoj šių ingredientų galite rinktis apelsininę versiją – apelsinų džemą ir apelsinų cukatus.

Pyrago surinkimas

Darbastalį ir vieną dalį sluoksniuotos tešlos lengvai apibarstykite miltais. Iš sluoksniuotos iškočiokite tokį stačiakampį, jog pavyktų išpjauti 23-25 cm skersmens apskritimą. Nuo tešlos konditeriniu teptuku būtinai nuvalykite visus miltus – kepinys bus ,,sviestiškesnis”. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi. 

Vieną iš išpjautų apskritimų padėkite ant didelės lėkštės, išklotos kepimo popieriumi. Ant sluoksniuotos tešlos išspauskite migdolinį kremą. Tik būtinai nuo apskritimo krašto palikite vieną centimetrą – tai reikalinga, jog vėliau sujungtume abu apskritimus. Ant migdolinio kremo išspauskite pralinė/riešutų sviestą arba apelsinų džemą, jei rinkotės naudoti jį. Viršų apibarstykite šokoladu arba cukatais, jei rinkotės juos.

Naudodami konditerinį teptuką, atsargiai aptepkite pirmojo sluoksniuotos tešlos lakšto kraštus, kuriuos palikote be kremo. Ant viršaus uždėkite antrąjį lakštą ir lengvai prispauskite kraštus, tam, kad jie priliptų. 

Dabar reikės pyragą apversti, tad elkitės labai atsargiai. Pyragą uždenkite kepimo popieriaus lakštu ir uždėkite dar vieną didelę lėkštę. Atsargiai pakelkite apatinę lėkštę ir laikydami vieną ranką ant viršutinės, kitą ant apatinės, apverskite pyragą – apatinė pyrago dalis (su migdoliniu kremu) turėtų būti viršuje, o viršutinė (su pralinė ir šokoladu/apelsininiu džemu ir cukatais) apačioje. Nuimkite viršutinę lėkštę ir kepimo popieriaus lakštą. Naudodami konditerinę šluotelę, kiaušinio plakiniu aptepkite pyrago viršų. 

Pyrago šaldymas.

Pyragą uždenkite kepimo popieriaus lakštu ir apvyniokite maistine plėvele. Pyragą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt. Likusį kiaušinio plakinį supilkite į nedidelį indelį su sandariu dangteliu. Jį taip pat perkelkite į šaldytuvą. 

Pyrago kepimas.

Kitą dieną išimkite pyragą iš šaldytuvo. Nuimkite maistinę plėvelę ir viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Atsargiai, laikydami apatinio kepimo popieriaus lakšto šonus, perkelkite pyragą ant kepimo skardos. Jei norite gražesnių pyrago kraštų – kepimo formą su grioveliais šonuose naudokite kaip sausainių formelę – uždėję ant pyrago spustelėkite, kad gautumėte banguotus šonus. Labai svarbu – naudoti panašaus dydžio kepimo formą į pyrago dydį, kitu atveju nupjausite sulipintus šonus ir kepant, kremas išbėgs. Pyragą aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu. 

Pyrago viduryje, naudodami medinį pagaliuką, padarykite skylutę. Aštriu peiliuku lengvai išpjaukite norimą raštą – šįkart pasirinkau juosteles einančias nuo vidurio į šonus, bet labai daug dizainų galite rasti internete. Visgi pirmąjį kartą rekomenduočiau rinktis lengvesnį dizainą. Beje – peiliukas turi būti labai aštrus ir plonas, o kuriant raštą, nepjaukite per giliai, tik patį paviršių. 

Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjeliu), vidurinėje lentynoje, 42-47 minutes – tikslus laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Pyragas turi iškilti ir gražiai pagelsti. Jei matote, kad pyrags per greitai tamsėja, apdenkite jį folija ir kepkite toliau.

Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti 10 minučių ir perkelkite ant lėkštės. Pyrago viršų ir šonus aptepkite klevų arba auksiniu sirupu. Viršų galite apibarstyti ir cukraus pudra. 

Galette De Rois pyragas skaniausias pirmąją dieną. Iki patiekimo pyragą laikykite kambario temperatūroje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *