Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Morenginis tortas su karameliniu kremu
Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Morenginis tortas su karameliniu kremu

Kalėdų laukimas – tai magiškas laikas. Visur aplinkui galima išgirsti nostalgiškas kalėdines melodijas, grožėtis įžiebtomis lemputėmis ir įspūdingomis dekoracijomis, jaukiai su šeima ar draugais namuose kepti imbierinius sausainius bei puošti kalėdinę eglutę… Na, o kai danguje dar pasirodo šokančios snaigės – tiesiog atrodo, kad širdis dainuoja. Taip ir norisi, kad šis laikotarpis tęstųsi kuo ilgiau…

Na, o prie visos šios magijos prisideda ir Kalėdiniai desertai. Medaus tortas, kūčiukai, Šimtalapis, Skruzdėlynas, aguoninės bandelės, vis labiau Lietuvoje populiarėjantis Panettone ir dar daug kitų skanumynų nugula ant Kalėdinių stalų. Visgi, kiekvienais metais norisi atrasti ir ką nors naujo. Vienas iš tokių tortų, kuris puikiai tinka šventiniam laikotarpiui – šis morenginis tortas su karameliniu kremu. 

Pasakysiu tiek – yra paprasti tortai ir yra karališki tortai. Šis priklauso būtent pastarajai kategorijai. Sviestiniai trapūs lakštai susijungdami kartu su morengu bei riešutais sukuria tobulus sluoksnius, o burnoje tirpstantis karamelinis kremas apjungia viską į nuostabią visumą. Tortas papuošiamas baltu maskarponės kremu, kuris ne tik suteikia torto skoniui lengvumo, bet ir sukuria apsnigto torto vaizdą. Gabalėlis šio skanaus torto tikrai sužavės visą šeimą ar draugus! 

O kad šį gardumyną paruošti būtų dar paprasčiau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. Tad pradėkime. 




MORENGINIAM TORTUI REIKĖS:
pagaminsite 20-22 cm skersmens tortą

Trapiems sluoksniams:
155 g kambario temperatūros sviesto
3 kiaušinių trynių (L dydžio)
30 g rudojo cukraus
30 g grietinės

195 g miltų
1 ½ a.š. kepimo miltelių

½  a.š. cinamono

¼ a.š. druskos

Morengui:
3 kiaušinių baltymų (L  dydžio)
180 g cukraus
115 g karijų arba graikinių riešutų

Karameliniam kremui:
300 g kambario temperatūros sviesto
625 g karamelizuoto sutirštinto pieno (rududu)
½  a.š. druskos
Pasirinktinai galite įdėti – amareto (30 ml), cinamono (1 a.š), kakavos (1 ½ a.š) arba tirpios kavos (1 v.š)

Sluoksniams:
150 g kepintų graikinių arba karijų riešutų

Maskarponės kremui tortui aptepti:
200 g 35% riebumo grietinėlės
250 g maskarponės
45 g cukraus pudros
1 a.š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto

Papuošimui:
saujelės spanguolių
saujelės migdolų riekelių



Pradedam!

  1. Pasigaminkite trapius sluoksnius. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 
  1. Į dubenį sudėkite sviestą. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol sviestas taps purus ir tūris patrigubės.
  2. Į sviestą sudėkite cukrų, grietinę ir kiaušinių trynius. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos purios masės – tai užtruks apie 2 minutes.
  1. Į tešlą suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Viską dar kartą išplakite, iki kol neliks sausų miltų ir iš tešlos pavyks sulipdyti kamuoliuką. 
  1. Tešlą kelis kartus perminkykite rankomis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai. Šaldytuve tešlą galite laikyti ir visą parą. 
  1. Iš atvėsintos tešlos suformuokite 6 kamuoliukus, suvyniokite į maistinę plėvelę ir vėl įdėkite į šaldytuvą, kol pasidarysite morengą. 
  1. Pasigaminkite morengą. Pasiruoškite ingredientus. 
  1. Baltymus supilkite į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol suputos. 
  1. Baltymams suputojus, po šaukštą sudėkite cukrų. Kitą šaukštą dėkite tik išplakus prieš tai buvusį. Išplakite baltymus iki standumo – tai truks apie 6-8 minutes. Baltymus atidėkite į šalį, kol paruošite tešlą. 
  1. Karijų riešutus susmulkinkite peiliu.
  1. Iš šaldytuvo išimkite vieną iš kamuoliukų. Jį išvynuokite iš maistinės plėvelės ir dėkite ant kepimo popieriaus lakšto. Uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiokite ploną lakštą. Išpjaukite 20-22 cm skermens apskritimą. Tešlos likučius atidėkite į šalį – iš visų tešlos likučių vėliau suformuosite papildomus kamuoliukus.
  1. Išpjautą tešlos apskritimą subadykite šakute.
  1. Ant apskritimo dėkite kelis šaukštus morengo ir paskirstykite tolygiai. Dėdami morengą nepamirškite, kad jo turi užtekti visiems sluoksniams. Morengo viršų apibarstykite smulkintais karijų riešutais. 
  1. Išsikepkite lakštus.  Kai lakštas paruoštas, jį perkelkite ant skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10-13 minučių – tikslus laikas priklausys nuo jūsų orkaitės.
  1. Kol lakštas kepa, pasiruoškite kitą lakštą. Taip išsikepkite visus lakštus. Iš tešlos likučių formuokite rutuliukus ir kočiokite juos. Iš viso turėtumėte gauti apie 7-8 lakštus.
  1. Pasigaminkite karamelinį kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 
  1. Į dubenį sudėkite sviestą. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol sviestas taps purus ir tūris patrigubės.
  1. Į sviestą sudėkite karamelizuotą sutirštintą kremą ir druską. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol kremas taps vientisas ir purus. Jei norite, kremą galite pagardinti amaretu, kava, kakava arba cinamonu. 
  1. Karijų riešutus susmulkinkite peiliu.
  1. Torto surinkimas. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį torto lakštą. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį lakštą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma. 
  1. Lakštą aptepkite keliais šaukštais karamelinio kremo. Viršų apibarstykite smulkintais karijų riešutais. Uždėkite lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite karijų riešutų. 
  1. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt – tai leis visiems skoniams labiau susijungti. 
  1. Kitą dieną pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus – maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.
  1. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.
  2. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo – tai užtruks apie 3-4- minutes. 
  1. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele – dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 
  1. Torto dekoravimas. Tortą išimkite iš šaldytuvo ir atsargiai nuimkite konditerinį žiedą.
  2. Torto viršų ir šonus aptepkite vaniliniu maskarponės kremu. Tortą nulyginkite konditerine mentele. 
  1. Torto virų papuoškite spanguolėmis. Taip pat galite pasidaryti migdolų kankorežius – šaukštu ant torto suformuokite keletą kremo kauburėlių, tuomet į juos įsmeikite daug migdolų plokštelių. Tortą iki patiekimo laikykite šaldytuve. 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD MORENGINIS TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI

Trapūs lakštai.

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Sviestas. Naudokite kokybišką, 82% riebumo sviestą. Jis turėtų būti kambario temperatūros, tad nepamirškite išimti jo iš šaldytuvo. Gaminti lakštus pradėkite nuo sviesto išplakimo. Sviestą elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol sviestas taps purus ir jo tūris patrigubės. Šio laiko netrumpinkite, nes sviestą reikia išplakti labai gerai.

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite nenaudokite ,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų – jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. 

Ingredientų įmaišymas. Į gerai išplaktą sviestą sudėkite cukrų, grietinę ir kiaušinių trynius. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos purios masės – tai užtruks apie 2 minutes. Tuomet sudėkite sausuosius ingredientus ir plakite iki, kol neliks sausų miltų ir iš tešlos pavyks sulipdyti kamuoliuką. Kelis kartu perminkykite tešlą rankomis ir suformuokite kamuoliuką.

Tešlos šaldymas. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai. Šaldytuve tešlą galite laikyti ir visą parą, tad tešlą gali pasiruošti iš anksto. Iš atvėsintos tešlos suformuokite 6 kamuoliukus, suvyniokite į maistinę plėvelę.

Morengas.

Baltymai. Baltymus būtinai plakite sausame, švariame dubenyje. Suputojus baltymams, cukrų berkite po šaukštelį. Jei subersite visą cukrų iš karto, bus sunkiau išplakti standžius baltymus. Ar baltymai išplakti standžiai, galite patikrinti pasėmę šaukštą baltymų ir jį apvertę aukštyn kojom – gerai išplakti baltymai neturi kristi ar lengvai nuslysti nuo šaukšto.

Lakštų sujungimas ir kepimas.

Iš šaldytuvo išimkite vieną iš kamuoliukų. Jį išvynuokite iš maistinės plėvelės ir dėkite ant kepimo popieriaus lakšto. Uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiokite ploną lakštą. Išpjaukite 20-22 cm skermens apskritimą. Tešlos likučius atidėkite į šalį – iš visų tešlos likučių vėliau suformuosite papildomus kamuoliukus.

Išpjautą tešlos apskritimą subadykite šakute. Ant apskritimo dėkite kelis šaukštus morengo ir paskirstykite tolygiai. Dėdami morengą nepamirškite, kad jo turi užtekti visiems sluoksniams. Morengo viršų apibarstykite smulkintais karijų riešutais. 

Lakštą atsargiai perkelkite ant skardos ir kepkite 180 lapsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 10-13 minučių – tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Lakšto apačia (sviestinė trapioji dalis) turi būti gelsva, o morengas kiek patamsėti. 

Kol vienas lakštas kepa, pasiruoškite kitą lakštą. Taip išsikepkite visus lakštus. Iš tešlos likučių formuokite rutuliukus, kočiokite juos ir apdenkite baltymais. Iš viso turėtumėte gauti apie 7-8 lakštus.

Karamelinis kremas. 

Produktų temperatūra. Visi ingredientai privalo būti kambario temperatūros.

Sviestas. Naudokite kokybišką, 82% riebumo sviestą, be jokių priemaišų.

Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas. Jį galite išsivirti tiek patys iš kondensuoto pieno, tiek nusipirkti parduotuvėje. Nusipirkus parduotuvėje, nelaikykite jo šaldytuve, nes taps labai kietas ir neįsiplaks į kremą. Jei visgi pradėjote gaminti ir matote, kad  karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas yra kietokas, prieš dedant į kremą, pirmiausia išplakite jį atskirai. Tik tuomet, nuolat plakant, po šaukštą sudėkite į sviestą.

Kremo plakimas. Pirmiausia labai gerai išplakite sviestą. Sviestą elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol sviestas taps purus ir jo tūris patrigubės. Šio laiko netrumpinkite, nes sviestą reikia išplakti labai gerai. Į sviestą sudėkite karamelizuotą sutirštintą kremą ir druską. Elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes iki kol kremas taps vientisas ir purus. 

Papildomi ingredientai. Jei norite, kremą galite pagardinti amaretu, kava, kakava arba cinamonu.

Maskarponės kremas. 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele – dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.

Torto surinkimas ir papuošimas. 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį lakštą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma – tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį lakštą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Lakštą aptepkite keliais šaukštais karamelinio kremo. Viršų apibarstykite smulkintais karijų riešutais. Uždėkite lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite karijų riešutų. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt – tai leis visiems skoniams labiau susijungti. 

Torto papuošimas. Tortą išimkite iš šaldytuvo ir atsargiai nuimkite konditerinį žiedą. Torto viršų ir šonus aptepkite vaniliniu maskarponės kremu. Tortą nulyginkite konditerine mentele. Torto viršų papuoškite spanguolėmis. Taip pat galite pasidaryti migdolų kankorežius – šaukštu ant torto suformuokite keletą kremo kauburėlių, tuomet į juos įsmeikite daug migdolų plokštelių. Tortą iki patiekimo laikykite šaldytuve. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *