Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Moliūginis tortas su karameliniu maskarponės kremu
Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Moliūginis tortas su karameliniu maskarponės kremu

Vis labiau rudenėjant ir lietui bei lediniam vėjui įsivyraujant Lietuvoje, daugiau laiko norisi praleisti jaukioje, pyragais kvepiančioje virtuvėje. Nors oras jau tikrai nedžiugina šiluma, rudens gėrybės ir toliau lepina – tik spėk viską panaudoti, kad nesugestų! Na, o viena populiariausių spalio mėnesio daržovių – moliūgas. Jį panaudoti galima labai įvairiai – tereikia šiek tiek fantazijos. Visgi, nors moliūgas ir daržovė – iš jo kepami desertai yra tiesiog įstabūs! 

Moliūgą naudojant kepiniams, pirmiausia reikėtų pasigaminti moliūgo piurė, kurios receptą rasite čia:. O ją jau galima naudoti sausainiams, pyragams, ledams, keksiukams, ir, žinoma, tortams. Desertams ji suteikia drėgnumo ir tokio įstabaus rudeniško skonio. Tad šįkart kviečiu jus pabandyti išsikepti šį nuostabų moliūginį tortą su karameliniu maskarponės kremu. Garantuoju, kad šis receptas papildys jūsų mėgstamiausių desertų sąrašą!

Minkštučiai, drėgnučiai, moliūgu ir prieskoniais kvepiantys biskvitai, kavos su romu sirupas, karamelinis maskarponės kremas, baltasis šokoladas ir graikiniai riešutai –  visa tai sukuria neužmirštamą rudeninį desertą.  Gabalėlis šio skanaus torto tikrai pradžiugins šeimą ar draugus! O kad šį gardumyną paruošti būtų dar paprasčiau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. 




MOLIŪGINIAM TORTUI SU KARAMELINIU MASKARPONĖS KREMU REIKĖS:
pagaminsite 21-23 cm skersmens tortą

Moliūginiams biskvitams reikės:
4 kiaušinių
140 g baltojo cukraus
140 g rudojo cukraus
240 g neutralaus aliejaus (rapsų, saulėgrąžų, kokosų)
435 g moliūgų tyrės (pasigaminti labai paprasta, rasite čia)
45 g medaus
1 a.š. vanilinio cukraus
265 g miltų
3 a.š. kepimo miltelių
1 a.š druskos
1 v.š cinamono
1 a.š. malto imbiero
½ a.š. maltų gvazdikėlių
½ a.š. malto muskato

Kavos sirupui reikės:
1 puodelio mėgstamos kavos
1 v.š. cukraus
1 v.š. romo arba brendžio

Karamelinio maskarponės kremui reikės:
750 g maskarponės (šaltos)
625 g karamelizuoto sutirštinto pieno (rududu)
175 ml 35% riebumo grietinėlės
1 a.š, druskos

Sluoksniams reikės:
100 g kepintų graikinių arba karijų riešutų
100 g smulkinto baltojo šokolado

Papuošimui reikės:
Kelių šaukštų naminio arba parduotuvėje pirkto karamelės padažo
50-75 g smulkinto baltojo šokolado



Pradedam!

  1. Išsikepkite biskvitą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite apie 8-10 minučių, iki masė taps gelsva, o jos tūris patrigubės.

  2. Į kiaušinių plakinį sudėkite moliūgų piurė, supilkite aliejų, medų ir vanilę. Produktus dar kartą gerai išplakite – tai truks apie 2 minutes. 
  1. Į tešlą suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. Išplakite elektriniu plaktuvu – plakite tik tol, kol neliks sausų miltų. Svarbu neplakti ilgai, nes tešla praras savo purumą. 
  1. 21-23 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu išklokite kepimo popieriumi. Vietoje formos taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą, tik nepamirškite jo apačios apvynioti folija tam, kad kepant, biskvito tešla neišbėgtų pro kraštus. Į pasiruoštą kepimo formą supilkite pusę turimos tešlos. Tešlos viršų nulyginkite konditerine mentele. 
  1. Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją – ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 30-35 minutes, tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Ar biskvitas gerai iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – ištrauktas iš kepinio centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Palikite biskvitą pravėsti kambario temperatūroje 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir tuos pačius žingsnius pakartokite su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis.

    Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros – tai truks kelias valandas.
  1. Kol biskvitai vėsta, pasigaminkite sirupą. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus. 
  1. Kol kava dar karšta sumaišykite ją su cukrumi ir romu arba brendžiu. Palikite pilnai atvėsti.
  1. Pasigaminkite karamelinį maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus – maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve, tuo tarpu karamelizuotą sutirštintą pieną kelias valandas palaikykite kambario temperatūroje.
  1. Į gilesnį dubenį sudėkite visus kremui reikalingus ingredientus. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu neperplakti grietinėlės. Iki naudojimo išplaktą kremą laikykite šaldytuve.
  1. Pasiruoškite šokoladą ir riešutus.Baltąjį šokoladą ir kepintus graikinius ar karijų riešutus susmulkinkite peiliu. 
  1. Torto surinkimas. Biskvitus aštriu peiliu perpjaukite išilgai. Iš viso turėtumėte gauti 5-6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 
  1. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį biskvitą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma. 
  1. Pirmąjį biskvitą sulaistykite kavos sirupu.
  1. Tuomet biskvitą apibarstykite baltuoju šokoladu ir aptepkite keliais šaukštais karamelinio maskarponės kremo. Viršų apibarstykite riešutais. Uždėkite antrąjį biskvito lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus biskvito lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite riešutų ir šokolado. 
  1. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt – tai leis visiems skoniams labiau susijungti. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą. 
  1. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus ir viršų aptepkite likusiu kremu ir nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą 20 minučių. 
  1. Naminį arba iš parduotuvės pirktą karamelės padažą pašildykite iki kambario temperatūros (ne daugiau). Išimkite tortą iš šaldymo kameros ir pasėmę šaukštelį karamelės apliekite torto šonus. Nepilkite viso šaukštelio karamelės vienoje vietoje, leiskite tik šiek tiek nubėgti šonu. Karamele taip pat apliekite torto viršų. Torto viršų papuoškite smulkintu baltuoju šokoladu. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve.




PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD KARAMELINIS TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI

Migdolinis biskvitas 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Kiaušiniai. Kiaušinius naudokite didesnius, geriausia L dydžio. Kiaušinius su cukrumi plakite ilgai, apie 8-10 minučių. Gerai išplakta kiaušinių masė turi būti gelsva, puri, o jos tūris turėtų patrigubėti.

Moliūgo piurė. Moliūgo piurė galite pasiruošti dieną ar dvi prieš gamindami tortą. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus sausąjį mišinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Tai reikalinga tam, kad tešla nesukristų.

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 21-23 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą – jį padėkite ant kepimo popieriaus, tuomet ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. 

Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite per du kartus. Tai apsaugos nuo situacijos, kuomet biskvito viršus sudega,  vidus lieka žalias. Taip pat biskvitą bus lengviau perpjauti, nesusidarys nelygumai paviršiuje. Pusę biskvito tešlos supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Vėjelio funkcija užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės, tad nepamirškite kartas nuo karto patikrinti, ar biskvitas iškepė. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). Tuos pačius žingsnius pakartokite ir su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis. Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros – tai truks kelias valandas.

Kavos sirupas.

Romas arba brendis. Kavos sirupui jis nėra būtinas, tačiau suteikia aromatą ir pagyvina skonį. Jei romą arba brendį supilsite į dar karštą kavą – alkoholis išgaruos, tad tortą tikrai galės valgyti ir vaikai.  

Karamelinis maskarponės kremas. 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. Tuo tarpu karamelizuotas sutirštinta spienas turi būti kambario temperatūros

Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas. Jį galite išsivirti tiek patys iš kondensuoto pieno, tiek nusipirkti parduotuvėje. Nusipirkus parduotuvėje, nelaikykite jo šaldytuve, nes taps labai kietas ir neįsiplaks į kremą. Jei visgi pradėjote gaminti ir matote, kad  karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas yra kietokas, prieš dedant į kremą, pirmiausia išplakite jį atskirai. Tik tuomet, nuolat plakant, po šaukštą sudėkite į maskarponę.

Kremo plakimas. Į gilesnį dubenį sudėkite visus kremui reikalingus ingredientus. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu neperplakti grietinėlės. Iki naudojimo išplaktą kremą laikykite šaldytuve. 

Jei bijote perplakti kremą, sekite šiais žingsniais.

Grietinėlės plakimas. Jei bijote grietinėlę perplakti arba nesate patyrę, gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su karamelizuotu sutištintu pienu ir druska. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele – dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.

Moliūginio torto surinkimas ir papuošimas. 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį biskvitą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma – tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.

Biskvitų pjaustymas. Biskvitus išilgai pjaustykite aštriu peiliu. Iš viso turėtumėte gauti 5-6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį biskvitą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Biskvitą pirmiausia sulaistykite kavos sirupu. Biskvitą apibarstykite baltuoju šokoladu ir aptepkite keliais šaukštais karamelinio maskarponės kremo. Viršų apibarstykite smulkintais kepintais graikiniais/karijų riešutais. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Tokia pačia tvarka susluoksniuokite visą tortą – tik ant paskutiniojo biskvito sluoksnio nedėkite šokolado ir riešutų.

Šaldymo laikas. Susluoksniuotą tortą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 5-6 valandas, o geriausia – pernakt.  Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandariai uždaromą indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą – jis bus skirtas torto papuošimui.

Torto papuošimas. Po nurodyto laiko arba kitą dieną tortą išimkite iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu. Kremą nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą bent 20-30 minučių.

Torto viršų ir šonus puošime karamelės padažu – jis suteiks dar daugiau skonio. Galite naudoti tiek naminę, tiek ir parduotuvėję pirką karamelę. Prieš naudojant būtinai pašildykite karamelės padažą, bet leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros. Jokiu būdu nenaudokite ką tik iš šaldytuvo ištraukto arba karšto karamelės padažo, nes neišeis gražiai papuošti torto. Pirmiausia karamele apliekite torto šonus – pasemkite šaukštelį karamelės, pridėkite prie torto krašto ir leiskite daliai šaukštelyje esančios karamelės nutekėti šonu. Taip apliekite visus torto šonus. Nepilkite viso šaukštelio  karamelės vienoje vietoje, leiskite tik šiek tiek nubėgti šonu. Karamele taip pat apliekite torto viršų. Karamelę nulyginkite konditerine mentele. Torto viršų apibarstykite smulkintu baltuoju šokoladu. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *