Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Sūrio tortas su obuoliais ir filo tešla
Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Sūrio tortas su obuoliais ir filo tešla

Ruduo, po truputį vėstantis oras ir lietutis, vis dažniau barbenantis į langą, taip ir kviečia susikurti jaukumą namuose bei sugrįžus į virtuvę, išsikepti, ką nors skanaus.  Ne paslaptis, kad norisi panaudoti ir tas užsilikusias sodo gėrybes, kurių jau nebeišeina suvalgyti, o išmesti tikrai nesinorėtų, tad vis dažniau tenka sukti galvą, ką gi naujo padarius… Vienos tokių rudens gėrybių – obuoliai. Ir nors kiekviena šeima turi savo tradicinį obuolių pyrago receptą, kurio neatskleistų niekam, tačiau juk kartais taip norisi paeksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius… Būtent toks ir yra šis sūrio tortas su obuoliais!

Šis sūrio tortas labai skiriasi nuo įprasto. Visų pirma pagrindui naudojami ne sausainiai, o filo tešla, kuri kepiniui suteikia ypatingo traškumo. Graikinių riešutų bei cinamonu gardintų karamelizuotų obuolių sluoksniai ir, žinoma, ypatingai švelnus ir kreminis sūrio sluoksnis sukuria tiesiog neužmirštamą rudeninį desertą, kurį ir kviečiu išsikepti. Gabalėlis tokio pasakiško torto patiektas savaitgalį, tikrai pradžiugins visus! 

Na, o kad šį gardumyną pagaminti būtų dar paprasčiau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą.

SŪRIO TORTUI SU OBUOLIAIS REIKĖS:
pagaminsite 22-23 cm skersmens tortą

Filo tešlos pagrindui reikės:
12-14 lakštų filo tešlos
135 g ištirpinto ghee arba lydyto sviesto
55 g rudojo cukraus
1 a.š. cinamono

Graikinių riešutų sluoksniui reikės:
225 g smulkintų kepintų graikinių riešutų
55 g rudojo cukraus
1 a.š. cinamono
55 g ghee arba lydyto sviesto

Karamelizuotiems obuoliams reikės:
2 didelių arba 4-5 mažų obuolių
35 g sviesto
70 g rudojo cukraus
1 a.š cinamono
¼ a.š druskos
1 v.š. citrinos sulčių

Sūrio torto masei reikės:
350 g kambario temperatūros maskarponės arba kito kreminio sūrio
300 g riebaus (10%) graikinio jogurto
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
1 a.š. cinamono
2 kiaušinių
200 ml 35% riebumo grietinėlės
50 g krakmolo

Sirupui reikės:
250 ml vandens
165 g cukraus
35 g medaus
1 citrinos sulčių

Viršui reikės:
175 g smulkintų kepintų graikinių riešutų

Pradedam!

  1. Pasiruoškite pagrindą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Jei filo tešlą laikėte šaldymo kameroje, perkelkite ją į šaldytuvą dieną prieš gamindami tortą. 
  1. Rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. 
  1. 22-23 centimetrų skersmens kepimo formos su atidaromais šonais dugną išklokite kepimo popieriumi. Tuomet atsargiai įklokite pirmąjį filo tešlos lakštą. Tešla turi uždengti visus kepimo formos šonus. 
  1. Konditerinu teptuku tešlą patepkite ištirpintu ghee sviestu. Tepkite ne tik tešlos pagrindą, bet ir šonus. Tešlos pagrindą pabarstykite šaukšteliu rudojo cukraus ir cinamono mišiniu. Įtieskite antrąjį tešlos lakštą ir pakartokite veiksmus. Taip įtieskite visus 12-14 tešlos sluoksnių. 
  1. Įtieskite antrąjį tešlos lakštą ir pakartokite veiksmus. Taip įtieskite visus 12-14 tešlos sluoksnių.
  1. Po paskutiniojo lakšto įtiesimo, nukirpkite tešlos šonus, taip, kad jie uždengtų kepimo formos šonus, bet nebebūtų tokie ilgi – taip, kaip parodyta nuotraukoje. 
  1. Tešlos pagrindą kepkite 5 minutes 200 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija). Kepkite vidurinėje lentynoje. Pagrindas turi gražiai pagelsti.
  1. Kol pagrindas kepa, pasiruoškite graikinių riešutų sluoksnį. Pasiruoškite ingredientus.
  1. Graikinius riešutus lengvai pasmulkinkite peiliu. Juos sumaišykite su ruduoju cukrumi ir cinamonu.
  1. Tuomet supilkite ištirpintą ghee sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
  1. Graikinius riešutus tolygiai paskleiskite ant torto pagrindo ir lengvai spustelėkite šaukštu. 
  1. Karamelizuokite obuolius. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus. 
  1. Obuolių žievelę nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Tirpinkite ant nedidelės kaitros tam, kad nesudegtų.
  1. Į keptuvę su ištirpintu sviestu sudėkite obuolius, cukrų, cinamoną, druską, supilkite citrinos sultis. Viską permaišykite šaukštu arba silikonine mentele.
  1. Nuolat maišydami ant vidutinė kaitros kepinkite obuolius, kol šie taps minkšti ir karamelizuosis. Tai užtruks apie 7-8 minutes. Obuolius, kartu su visu išsiskyrusiu skysčiu, sudėkite į dubenėlį ir palikite trumpam atvėsti.
  1. Kol obuoliai vėsta, pasiruoškite sūrio torto masę. Pasiruoškite visus ingredientus. Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros, tad prieš gamindami, išimkite juos iš šaldytuvo ir palikite ant darbastalio 30 minučių. 
  1. Sūrio torto masės jokiu būdu neplakite elektriniu plaktuvu, ingredientus išmaišykite konditerine šluotele/ Į didesnį dubenį sudėkite kambario temperatūros maskarponę arba kreminį sūrį, graikišką jogurtą, abiejų rūšių cukrų, vanilę bei cinamoną ir išmaišykite iki vientisos masės. 
  1. Įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę ir sudėkite krakmolą. Viską dar kartą gerai išmaišykite konditerine šluotele iki vientisos masės. 
  1. Susluoksniuokite sūrio tortą. Ant torto pagrindo su riešutais sudėkite karamelizuotus obuolius. Jei obuoliams šąlant, išsiskyrė papildomo skysčio, jo nepilkite. Ant obuolių paskleiskite sūrio torto masę. Torto formą kelis kartus lengvai stulktelėkite į darbastalį, kad išeitų oro burbuliukai.
  1. Išsikepkite sūrio tortą. Kepimo formą su sūrio tortu apdenkite folija ir perkelkite universalios stačiakampės orkaitės skardos. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 175 laipsnių karščio. Į nedidelį puodą pripilkite 250-300 mililitrų vandens ir pastatykite į orkaitės apačią. 
  1. Sūrio tortą kepkite 60-65 minutes 175 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija). Tortą kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Iškepusio sūrio torto centras turi šiek tiek judėti. Iškepusį sūrio tortą palikite uždarytoje, išjungtoje orkaitėje 20 minučių. 
  1. Kol sūrio tortas kepa, pasigaminkite sirupą. Pasiruoškite ingredientus. 
  1. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, citrinos sultis, medų ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kartas nuo krto pamaišant. Sirupui užvirus, sumažinkite kaitrą iki mažos ir lėtai virkite apie 10-12 minučių. 
  1. 3-4 šaukštus sirupo sumaišykite su viršui paliktais smulkintais graikiniais riešutais.
  1. Iš orkaitės ištraukite iškepusį sūrio tortą. Jį perkelkite ant folija išklotos lėkštės ir iš karto apipilkite pasiruoštu sirupu. Sirupą pilkite po truputį, kad spėtų susigerti į tortą. Tam tikras kiekis sirupo išbėgs pro kepimo formos kraštus, tad nesijaudinkite. 
  1. Ant torto viršaus paskleiskite riešutus. 
  1. Tortą perkelkite ant lėkštės ir įdėkite į šaldytuvą. Šaldytuve laikykite bent 6 valandas, o geriausia – pernakt. Tik sūrio tortui pastovėjus, išimkite jį iš kepimo formos ir perkelkite ant serviravimui skirtos lėkštės. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD SŪRIO TORTAS SU OBUOLIAIS PAVYKTŲ TOBULAI

Sūrio torto pagrindas 

Filo tešla. Sūrio pagrindui naudojama filo tešla – ją galite įsigyti didesnėse maisto prekių parduotuvėse, tešlų skyriuje. Jei naudojate filo tešlą, kuri buvo laikoma šaldymo kameroje, ją būtina lėtai atšildyti. Dieną prieš gamindami tortą, perkelkite ją į šaldytuvą ir palikite.
Svarbu paminėti, kad filo tešlos lakštai, palikti atidengti, labai greitai išsausėja, tad gamindami torto pagrindą, filo tešlos lakštus uždenkite vos drėgnu – ne šlapiu – rankšluosčiu. Filo tešlą uždengus šlapiu rankšluosčiu, sulipinsite tešlą.

Sviestas. Šio sūrio pagrindui, kaip ir baklavai, yra naudojamas ghee arba lydytas sviestas. Prieš naudodami jį ištirpinkite. 

Pagrindo sluoksniavimas. Tortą sluoksniuokite 22-23 centimetrų skersmens kepimo formoje su atidaromais šonais. Prieš sluoksniuodami tortą, kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Sluoksniuodami tortą, filo tešlos lakštą įklokite atsargiai, kad nesutrūkinėtų. Tešla turi uždengti visus kepimo formos šonus. Priklausomai nuo kepimo formos dydžio, likusi lakšto dalis apdengs kepimo formos kraštus. Iš karto tešlos netrumpinkite – tai darykite tik baigus sluoksniuoti visus lakštus. 

Kiekvieną tešlos lakštą aptepkite tirpintu ghee sviestu. Tepkite ne tik dugną, bet ir šonus. Lakštą apibarstykite šaukšteliu cukraus ir cinamono mišinio. Taip susluoksniuokite visus 12-14 lakštų. Susluoksniavus visus filo tešlos lakštus, apkirpkite šonus taip, kad jie uždengtų kepimo formos šonus, bet nebebūtų tokie ilgi – taip, kaip parodyta nuotraukose.

Graikinių riešutų sluoksnis

Graikiniai riešutai. Tortas bus skanesnis, jei prieš naudodami graikinius riešutus, juos pakepinsite. Taip pat prieš naudodami riešutus juos pasmulkinkite peiliu, kad nebūtų tokie dideli. 

Graikinius riešutus sumaišykite su cinamonu, ruduoju cukrumi ir tirpintu ghee sviestu. Šį sluoksnį paskleiskite ant pakepto pagrindo. 

Karamelizuoti obuoliai

Obuoliai. Rinkitės didelius obuolius. Geriausiai tiks rūgštūs, kietesni, sultingesni obuoliai. Prieš gaminant, obuolius būtinai nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.  

Sviestas. Keptuvėje sviestą tirpinkite ant nedidelės kaitros, neleiskite atsirasti rudoms dalelėms. 

Kepimas. Sudėjus obuolius ir likusius ingredientus į keptuvę su sviestu, būtinai permaišykite viską silikonine mentele. Tuomet, nuolat maišydami, ant vidutinės kaitros kepinkite obuolius, kol šie karamelizuosi. Maišyti būtina tam, kad kiekvienas gabaliukas gražiai apkeptų ir neliktų žalias. Obuoliai turi tapti minkšti, auksinės spalvos. Tai užtruks apie 7-8 minutes. Obuolius, be išsiskyrusio skysčio sudėkite į dubenėlį ir leiskite pilnai atvėsti. Jei obuoliams vėstant išsiskirs papildomai skysčio, jį nupilkite.

Obuolius paskleiskite ant graikinių riešutų.  

Sūrio torto sluoksnis. 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti kambario temperatūros, tad prieš gamindami išimkite juos iš šaldytuvo ir palikite 30 minučių. 

Maskarponė ar kreminis sūris. Sūrio tortui galite naudoti abu, tačiau naudojant maskarponę sūrio tortas bus kiek riebesnis. 

Graikiškas jogurtas. Graikinį jogurtą rinkitės riebų, 10% riebumo. 

Ingredientų sumaišymas. Ruošdami sūrio torto sluoksnį JOKIU BŪDU neplakite elektriniu platuvu, ingredientus maišykite tik konditerine šluotele. Pirmiausia sumaišykite maskarponę ar kreminį sūrį, graikišką jogurtą, vanilę, abiejų rūšių cukrų bei cinamoną. Tuomet įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę ir sudėkite krakmolą. Išmaišykite dar kartą.

Paruoštą sūrio torto pagrindą paskleiskite ant karamelizuotų obuolių. Kepimo formą kelis kartus lengvai stuktelkite į darbastalį, kad išeitų oro burbuliukai.

Sūrio torto kepimas.

Vanduo. Į nedidelį puodą pripilkite 250-300 mililitrų vandens ir pastatykite į orkaitės apačią – puodas bus apačioje viso sūrio torto kepimo metu.

Kepimo formos perkėlimas. Kepimo formą su sūrio tortu apdenkite folija ir perkelkite universalios stačiakampės orkaitės skardos.

Temperatūra ir laikas. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 175 laipsnių karščio. Įjunkite vėjelio funkciją – ji padės tolygiai paskirstyti karštį. Tortą kepkite 60-65 minutes vidurinėje orkaitės lentynoje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Svarbu sūrio torto neperkepti – iškepusio sūrio torto centras turi šiek tiek judėti. Iškepusį sūrio tortą palikite uždarytoje, išjungtoje orkaitėje 20 minučių.

Sirupas. 

Sirupo gaminimas. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, citrinos sultis, medų ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kartas nuo krto pamaišant. Sirupui užvirus, sumažinkite kaitrą iki mažis ir lėtai virkite apie 10-12 minučių. Sirupą galite pasiruošti ir dieną prieš tai.

Sirupo ir riešutų sumaišymas. 4-5 šaukštus sirupo sumaišykite su viršui papuošti paliktais smulkintais, kepintais graikiniais riešutais.

Torto apipilimas sirupu. Iš orkaitės ištraukite iškepusį sūrio tortą ir perkelkite ant didesnės lėkštės. iš karto apipilkite pasiruoštu sirupu. Sirupą pilkite po truputį, kad spėtų susigerti į tortą. Dalis sirupo išbėgs, tad nenuimkite folijos. Ant torto paskleiskite sirupu apipiltus riešutus. 

Torto laikymas. 

Torto šaldymas. Sūrio tortą prieš pjaunant būtina palaikyti šaldytuve. Šaldytuve laikykite bent 6 valandas, o geriausia – pernakt. Tik sūrio tortui pastovėjus ir sustingus, išimkite jį iš kepimo formos ir perkelkite ant serviravimui skirtos lėkštės. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *