Warning: Constant WP_CRON_LOCK_TIMEOUT already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 91

Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 92

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 93

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home4/lovegoes/public_html/wp-config.php on line 94
Medaus tortas su pistacijomis
Pyragai ir pyragėliai,  Receptai,  Saldumynai,  Tortai

Medaus tortas su pistacijomis

Medaus tortą drąsiai galima būtų priskirti nostalgiškai Kalėdinei klasikai. Būtent tokį desertą per didžiąsias šventes ant stalo karta iš kartos patiekia ne viena šeima. Visgi, nors ir kaip mylėtume tam tikrus desertus, tokie patys kepiniai kartais gali šiek tiek pabosti. Būtent todėl visada smagu į virtuvę įnešti šiek tiek eksperimentų, atrasti naujų variacijų ir “atnaujinti” visiems žinomą deserto skonį. Būtent taip eksperimentuojant gimė ir šis nuostabus tortas.

Tradiciniai medaus lakštai čia pagardinami ne tik kalėdiniais prieskoniais, bet ir pistacijų pasta. Auksiniai medaus lakštai vėliau pertepami ne tradiciniu, iš grietinės gaminamu, kremu, o maskarponės, grietinėlės ir pistacijų pastos kremu. Galiausiai tortą užbaigia karamelizuotos pistacijos. Nors tortas skiriasi nuo tradicinio, visiems žinomo, varianto, tačiau jo skonis pasakiškai nuostabus. Visgi, kad tortas taptų tobulas – būtina jam leisti šaldytuve pastovėti bent parą, o geriausia – visas dvi dienas. Tai leis lakštams prisigerti kremo ir visiems skoniams labiau susilieti. Pažadu, kad patiekus tokį atnaujintą medaus tortą tikrai teigiamai nustebinsite visus šeimos narius!

Na, o kad šį medaus tortą pagaminti būtų dar lengviau, paruošiau ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. 



PISTACIJŲ MEDAUS TORTUI REIKĖS:
pagaminsite 21-23 cm skersmens tortą

Pistacijų medaus lakštams reikės:

115 g kambario temperatūros sviesto

75 g rudojo cukraus
75 g baltojo cukraus
155 g medaus

2 v.š. kalėdinių prieskonių mišinio (pvz. “Meduolių prieskonių” iš pakelio arba cinamono, imbiero, kardamono, muskato, maltų gvazdikėlių, žr. patarimus apačioje)

3 kiaušinių
100 g pistacijų pastos
580-620 g miltų (pirmiausia įdėkite mažiau miltų ir tik jei tešla bus labai lipni, įdėkite daugiau)
2 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos

Pistacijų griliažui reikės:
150 g sūdytų kepintų pistacijų
150 g cukraus
15 g vandens

Maskarponės kremui reikės:
750 g maskarponės (šaltos)
600 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
150 g 30% riebumo grietinės (šaltos)
150 g cukraus pudros
200 g pistacijų pastos

Papuošimui reikės:
Likusių medaus lakštų (susmulkintų iki trupinių)
Likusio pistacijų griliažo
Rozmarino šakelių
Spanguolių

Pradedam!

  1. Pasigaminkite medaus lakštus. Iš pradžių pasiruoškite visus ingredientus lakštams. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 
  1. Į puodą sudėkite kambario temperatūros sviestą, medų, abiejų rūšių cukrų ir prieskonius. Nuolat maišant kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol sviestas ir bei cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir nuolat maišant leiskite lėtai virti 3 minutes. Leiskite mišiniui atvėsti iki kambario temperatūros.
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir sudėkite pistacijų sviestą. Konditerine mentele išmaišykite iki vientisos masės. 
  1. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. 
  1. Į kiaušinių plakinį sudėkite iki kambario temperatūros atvėsintą medaus ir cukraus mišinį ir išmaišykite konditerine šluotele.
  1. Naudodami silikoninę mentelę per 3 kartus į tešlą įmaišykite miltų mišinį. Tešla turėtų gautis glotni ir minkšta, net šiek tiek lipni, bet tokia, jog išeitų suformuoti kamuoliuką.  
  1. Tešlą keletą kartų paminkykite rankomis ir suformuokite kamuoliuką. Jį apvyniokite maistine plėvele ir perkelkite į šaldytuvą. Šaldytuve laikykite bent 2 valandas, bet galite laikyti ir pernakt. 
  1. Atšaldytą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir padalinkite į 8 dalis. Suformuokite kamuoliukus. Vieną kamuoliuką pasilikite ant darbastalio, o likusius – apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą.
  1. Tešlos kamuoliuką dėkite ant kepimo popieriaus lakšto. Uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiokite ploną lakštą.
  1.  Iš tešlos išpjaukite 21-23 cm skersmens apskritimą. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Atsargiai nuimkite tešlos likučius ir atidėkite į šalį – iš visų tešlos likučių vėliau suformuosite papildomus kamuoliukus.
  1. Išpjautą tešlos apskritimą subadykite šakute.
  1. Išsikepkite lakštus.  Kai lakštas paruoštas, jį, kartu su kepimo popieriumi, perkelkite ant skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 7-8 minutes – tikslus laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Jei iškepto lakšto kraštai nelygūs, iš karto, kol kaštas dar karštas, apipjaukite ir nulyginkite. 

Tuos pačius žingsnius pakartokite su visais tešlos kamuoliukais. Iš viso turėtumėte gauti apie 10 lakštų. 8 panaudokite tortui, o 2 pasilikite papuošimui. 

  1. Paruoškite karamelizuotas pistacijas. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 
  1. Cukrų suberkite, o vandenį supilkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps ir taps tamsaus gintaro atspalvio. Jei cukrus keičia spalvą netolygiai, galite kartas nuo karto cukrų permaišyti silikonine mentele.
  1. Nieko nelaukiant suberkite pistacijas ir permaišykite. Karamelizuotas pistacijas kuo tolygiau paskleiskite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti. Atvėsusias sudėkite į maišelį ir padaušykite kočėlu, kad suskiltų į mažesnius gabaliukus. Karamelizuotas pistacijas galite smulkinti ir maisto smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus. 
  1. Karamelizuotas pistacijas kuo tolygiau paskleiskite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti. Atvėsusias sudėkite į maišelį ir padaušykite kočėlu, kad suskiltų į mažesnius gabaliukus. Karamelizuotas pistacijas galite smulkinti ir maisto smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus. 
  1. Pasigaminkite pistacinį maskarponės kremą. Iš pradžių pasiruoškite visus ingredientus lakštams. Maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.
  1. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.
  1. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą, grietinę ir pistacijų pastą. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo – tai užtruks apie 3-4- minutes. 
  1. Į pistacinį maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele – dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 
  1. Torto surinkimas. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį medaus lakštą. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį lakštą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma.
  1. Lakštą dosniai aptepkite pistaciniu kremu. Viršų apibarstykite smulkintu pistaciniu griliažu. Uždėkite lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite griliažo. Sluoksniuokite tik 8 sluoksnius, 2 likusius pasilikite papuošimui.

Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą (panaudosite torto šonams aptepti).

  1. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite šaldytuve bent parą, o geriausia ir dvi dienas. Medaus sluoksniai yra kietesni, tad jiems suminkštėti ir visiems sluoksniams labiau susilieti reikia laiko. 
  1. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite atvėsintą tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus nulyginkite konditerine mentele ir likusiu kremu aptepkite torto šonus. Likusius du medaus lakštus susmulkinkite maisto smulkintuve iki smulkių trupinių. Jais apibarstykite visą tortą. Torto viršų apdėkite rozmarino šakelėmis, likusiu griliažu ir spanguolėmis. 

Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD PISTACIJŲ MEDAUS TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI

Medaus biskvitas 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Sviestas. Būtinai naudokite kokybišką, 82% riebumo sviestą. 

Medus. Rinkitės natūralų, kokybišką medų – nuo to priklausys kepinio skonis.  

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite nenaudokite ,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų – jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Recepte nurodyta, jog reikia 580-620 g miltų – pirmiauia maišykite mažesnį kiekį miltų ir daugiau pridėkite, tik jei  jei tešla bus labai labai lipni. Svarbu miltų nepadauginti – meduolinei tešlai geriau naudoti mažiau nei daugiau miltų. Tešla turi gauti minkšta ir glotni, net šiek tiek lipni – tuomet ir lankštai bus nekieti ir puikiai sugers kremą. 

Kalėdiniai prieskoniai. Kalėdinių prieskonių mišinį galite nusipirkti parduotuvėje arba pasigaminti patys. Dažniausiai naudojami prieskoniai – cinamonas, imbieras, kardamonas, muskatas, gvazdikėliai. Jei gaminsite patys, naudokite 3 a.š. cinamono, 2,5 a.š. imbiero miltelių, ½ šaukštelio kardamono, ¾ a.š. muskato ir ¾ a.š. gvazdikėlių. 

Sirupo išvirimas. Į puodą sudėkite kambario temperatūros sviestą, medų, abiejų rūšių cukrų ir prieskonius. Nuolat maišant kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol sviestas ir bei cukrus ištirps ir gausite vientisą masę. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir nuolat maišant leiskite lėtai virti 3 minutes. Leiskite sirupui atvėsti iki kambario temperatūros – jei to nepadarysite ir supilsite į kiaušinių plakinį – kiaušiniai išvirs. 

Ingredientų įmaišymas. Dubenyje konditerine šluotele gerai išplakite kiaušinius ir pistacijų pastą. Tuomet supilkite kambario temperatūros sirupą. Galiausiai per tris kartus suberkite miltų mišinį, po kiekvieno gerai išmaišant. Tešla turėtų gautis glotni, minkšta ir šiek tiek lipni, bet tokia, jog išeitų suformuoti kamuoliuką. Kelis kartu perminkykite tešlą rankomis ir suformuokite kamuoliuką.

Tešlos šaldymas. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai. Šaldytuve tešlą galite laikyti ir visą parą, tad tešlą gali pasiruošti iš anksto. Iš atvėsintos tešlos suformuokite 6 kamuoliukus, suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve.

Tešlos kočiojimas ir lakštų kepimas. Iš šaldytuvo išimkite vieną iš kamuoliukų. Jį išvynuokite iš maistinės plėvelės ir dėkite ant kepimo popieriaus lakšto. Uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiokite ploną lakštą. Išpjaukite 21-23 cm skermens apskritimą. Tešlos likučius atidėkite į šalį – iš visų tešlos likučių vėliau suformuosite papildomus kamuoliukus. Išpjautą tešlos apskritimą subadykite šakute. 

Lakštą, kartu su kepimo popieriumi, atsargiai perkelkite ant skardos ir kepkite 180 lapsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 7-8 minutes – tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Jei iškepto lakšto kraštai nelygūs, iš karto, kol kaštas dar karštas, apipjaukite ir nulyginkite. 

Kol vienas lakštas kepa, pasiruoškite kitą lakštą. Taip išsikepkite visus lakštus. Iš tešlos likučių formuokite rutuliukus, kočiokite juos ir kepkite kaip nurodyta. Iš viso turėtumėte gauti apie 10 lakštų. 8 panaudokite tortui, o 2 pasilikite papuošimui. 

Karamelizuotos pistacijos. 

Karamelė. Gaminant karamelę, svarbiausia ją nuolat prižiūrėti ir nepalikti vienos. Cukrų su vandeniu kaitinkite virš vidutinės kaitros, o kai puodo šonuose cukrus pradės karamelizuotis, galite pradėti jį maišyti silikonine mentele. Pamažu, nuolat maišant ir kaitinant visas cukrus karamelizuosis. Svarbiausia, karamelės nesudeginti – karamelė turi tapti gintaro atspalvio. Kai tik pajuntate dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir kaitrą išjunkite. Suberkite pistacijas ir vėl permaišykite. Karamelizuotus riešutus suberkite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti – tai truks keletą valandų. Svarbiausia – dirbti greitai, nes karamelė greitai stingsta. 

Smulkinimas. Karamelizuotas pistacijas reikia susmulkinti. Tam galite naudoti maisto smulkintuvą arba sudėkite griliažo gabaliukus į maišelį ir padaužykite kočėlu. Griliažo nesmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus.

Pistacijų maskarponės kremas. 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele – dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.

Medaus torto surinkimas ir papuošimas. 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį lakštą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma – tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį lakštą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Lakštą dosniai aptepkite kremu. Viršų apibarstykite smulkintu griliažu. Uždėkite antrą lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite griliažo. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent parą, o geriausia ir visas dvi dienas – tai leis visiems skoniams labiau susijungti. 

Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite atvėsintą tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus nulyginkite konditerine mentele ir likusiu kremu aptepkite torto šonus. Likusius du medaus lakštus susmulkinkite maisto smulkintuve iki smulkių trupinių. Jais apibarstykite visą tortą. Torto viršų apdėkite rozmarino šakelėmis, likusiu griliažu ir spanguolėmis. 

Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *